Lowlands 2010 – zondag

Zondag

Toch wel een lastige dag met weinig echte uitschieters. Maar bij elkaar: prima. Vroeg opstaan voor Blaudzun.

Blaudzun, 11:30 (MySpace)
Lekkere rustige opener op de brakke zondagochtend. Singer/songwriter Johannes Sigmond komt gewoon uit eigen land, maar dat zou je niet direct zeggen. Kwaliteit komt niet altijd van ver. Op het tweede album werkte hij met een Praags strijkorkest. En ik hou wel van die vol ingekleurde muziek – zolang het maar niet té zoet wordt. Live is het zonder dat orkest, en ik hoop niet dat het dan wat te kaal wordt. De ingetogen, wat sombere indie/folk/pop/rock/singer-songwriter wordt in elk geval mooi begeleid door die karakteristieke stem. En die doet wel wat doet denken aan Dave Eugene Edwards (Sixteen Horsepower) en – pak ‘m beet – Dez Mona. Een paar mooie liedjes op plaat. Maar ik ben dus wel benieuwd of dit live goed overkomt. Pakt het? Of verslapt dan toch soms de aandacht?

Daarna Serj Tankian + Metropole Orkest.

Serj Tankian & Metropole, 14:00 (MySpace)
De laatste jaren weet ik goed het hoofdpodium van Lowlands – de Alpha – te vermijden. Als ik er dan toch een act wil zien is het o.a. Serj Tankian, die de meeste mensen nog kennen als zanger van System of a Down. De heer Tankian nam dit jaar zijn soloalbum Elect The Dear opnieuw op, maar dan met het Auckland Philharmonia Orchestra. Te koop vanaf begin september. Op Lowlands gaat hij hetzelfde kunstje doen met ons eigen Metropole Orkest, en dat is op zijn minst een tikkeltje bijzonder.

Staf Benda Bilili dan in de Bravo.

Staff Benda Bilili, 14:00 (MySpace)
Straatmuzikanten uit Congo met een handicap. Echt waar. Debuutalbum uit 2009 zal er vast voor zorgen dat ze niet meer in de krottenwijken hoeven te blijven wonen. Hier en daar al lovende recensies. Muziekstijl? Rumba, with elements of old-school rhythm ’n’ blues and reggae. Of volgens de LL site: een even opwindende als ontroerende mix van ballads, funk en soukous, de snelle Congolese rumbavariant. Wat zullen ze eigenlijk vinden van de prijs van een biertje hier?

Als alternatief: Surfer Blood in de Charlie. Misschien is het een optie om juist die band eerst even te gaan bekijken (ligt immers vlakbij de Alpha). Zonnige surf-rock met een joekel van een holle echo op de zang. En toch ook weer wat mindere nummers. Maar je moet ook tijd overhouden om bier te halen. Of een broodje kroket. Dan wellicht toch nog een keer:

Yeasayer, 15:30 (MySpace)
Experimental, indie, psychedelic, indie rock, folk.
Indierock met diverse invloeden, volgens festivalinfo.nl een “mix van psychedelica, indie, folk, new wave, gospel en wereldmuziek.” Goed laatste album volgens de OOR. Ook op Pinkpop 2010 (setlist, 7,5 door 3VOOR12) en Lowlands 2008. Wist op Rock Werchter bij vlagen te overtuigen, hoewel niet volledig.  Goede songs met diverse muzikale invloeden, soms een beetje achtergrondmuziek-gekabbel – maar ook lekkere nummers. Een wat wisselende ervaring. Zie ook: OOR (live) | OOR (album) | File Under

Als alternatief kunnen we ook nog naar Gonjasufi. Zo’n vent uit Californië met teveel gezichtshaar en vreemde muziek. Flarden funk, soul, punk, elektronica, hiphop, tussen intelligent beats en dubstep, Oosterse invloeden enveel pyschedelica, overstuurde bassen en stem. En dat verzin ik zeker niet even zelf (zie alternative.blog.nl, Lowlands site, OOR, File Under). Inspirerend, vernieuwend en origineel? Of helemaal niks? Nog een aardig alternatief is Wallis Bird, een Ierse zangeres. Misschien wat braaf, maar wel een krachtige performance van deze blondine. Denk ik. Nou we zullen ter plaatse kiezen… Onvermijdelijk om te noemen is ondertussen The National die volgens velen nu al dé plaat van 2010 hebben gemaakt. Beetje depri, donkere muziek en je kunt referenties noeman zoals Interpol, Editors, Arcade Fire of Madrugada (zie File Under). Waarom de melancholische, bedroefde liedjes mij dan minder raken – ik weet het niet. Misschien vind ik het gewoon niet écht mooi of apart genoeg, of een tikkeltje eentonig. Maar misschien zit ik er compleet naast. En dat kan ik dan mooi live gaan beoordelen. Later op de avond The xx.

The xx, 19:00 (MySpace)
Dé hit uit 2009 en stonden in alle jaarlijstjes. Misschien wel de hipste nieuwkomer op het festival. Minimale pop met sensuele zang, dwingende bas, sferisch getokkel op de gitaar. De liedjes bleven pas na een paar draaibeurten hangen bij mij, en toen hadden ze wel wat ja. Voor de één toch dodelijk saai, voor de ander intrigerend. Uit mijn verslag van Rock Werchter:…Zodra Crystalised inzette, en het doek viel ging het publiek los en zong het luidkeels mee. En dat is gek voor zo’n band die het juist lijkt te moeten hebben van een intieme donkere sfeer en minimalistische indie-popsongs…. Ondanks de wat eentonige vergelijkbare manier van spelen en vaak hetzelfde gitaargeluid, wist de band te intrigeren. Live wist de band de aandacht vast te houden. Op een gegeven moment een heerlijk extreem luide bas die de broekspijpen en oorlellen flink liet wapperen. De zang was sensueel…Oliver Sim is zo’n beetje de coolste gast die je je kunt indenken op het podium, speelde zoals altijd verschrikkelijk nonchalant maar lachte breeduit na elk groot applaus…. The xx heeft een eigen geluid, mag nog wat gevarieerder, maar is vernieuwend genoeg om te boeien. Of ze het ooit tot een hoofdpodium redden vraag ik me af, maar dat moet misschien ook niet met zo’n band.

En als alternatief heb je dan nog de aardige indiedance van Delphic. Figli Di Mare Ignota klinkt bij vlagen aanstekelijk met hun balkan/klezmer/ska. Of anders nog een klein stukje Two Door Cinema Club: uptempo-pop met wat electro-invloeden, koortjes, Maxïmo Park met wat Infadels dansbaarheid, Franz Ferdinand op speed? Wel aardig. Drums uit computer zijn wat hetzelfde. Leuk, energiek en ongecompliceerd, maar soms een tikkie inwisselbaar. Korte nummertjes. Maar in elk geval op tijd naar Massive Attack óf Sleepy Sun.

Massive Attack, 21:00 (MySpace)
Triphop, electronica, chillout,… Is een beetje een twijfelgeval. Prachtig optreden op Pinkpop 2003 met hypnotiserende videowall met indrukwekkende statistieken. Nog nooit zo gefascineerd in het eerste vak naar de combi van beeld en geluid gekeken. En geluisterd uiteraard. Zie ook het filmpje hieronder (hoewel dat de sfeer niet helemaal over kan brengen). Prachtig, die oudere nummers. De band maakte weer een nieuwe plaat na 7 jaar, maar dat album weet me niet helemaal te pakken. Minder sferische triphop en het mist die finesse, of de filmische suspense. Maar goed, dan heb je nog wel die fijne nummers als Unfinished Sympathy, Risingson, Teardrop, Antistar,….

Sleepy Sun, 21:00 (MySpace)
Tegelijk met Massive Attack – oei, kiezen dus – speelt Sleepy Sun in de Charlie. En mag ik tussendoor even zeggen dat dat podium daar behoorlijk rottig staat? Affijn. Kleinere, veelbelovende, nog niet door het grote publiek gegrepen bands krijgen hier een podium (net zoals in de India trouwens). Sleepy Sun dus, vorig jaar op de-Affaire maakte de band al indruk met hun psychedelische sound met lange, trippende, jammende songs. Met een flinke geur uit de seventies, maar toch van nu.

En afsluiten met een stukje Shantel & Bucovina Club Orkestar en de Grolsch Beugelbar.

Shantel & Bucovina Club Orkestar, 22:00 (MySpace)
Kijk, dat is heerlijke opzwepende Balkan muziek vermengd met vette beats. Stefan Hantel is DJ/Producer uit Frankfurt, maar zijn grootouders komen uit de Balkan. Bucovina zelfs. Vandaar een extra live orkest met die naam. Zeker een feestje en op mijn “wanted” lijst. Bekend van dé balkan hit Disko Partizani. Wedden dat je luidkeels Disko Disko Partizani! blijft zingen op weg naar je tent?

God miljááááár, dat lukt natuurlijk nooit zo’n programma… Ach, we zien wel eigenlijk! Have fun!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: